Genel

İleri Dönüşüm Başka Bahara…

Posted in: Genel by Güven Borça on 09 Haziran 2013


İleri Dönüşüm Başka Bahara

Büyük umutlarla kaleme aldığım İleri Dönüşüm Kutusu adlı kitabım pek satmadı. Ben de “pazarlamacı refleksiyle” fazla ısrar etmedim. Neden satmadığıyla ilgili tahminlerimi tarihe kaydedip işi zamana bıraktım.

Neden Satmadı?

Sanırım biraz erken yazılmış bir kitap oldu. Yaşanan global krizi dönemsel bir sıkışma olarak görmek herkesin işine geldi. Halbuki biz bunun yapısal bir kriz olduğunu iddia ettik. Bu iddiamız sürüyor.

Türkiye’deki toplumsal uzlaşmayla ilgili yazdıklarım da o gün için biraz erken oldu. Ama bugün ilerleyen çözüm süreci ve Gezi parkında yaşananlar bu uzlaşıya artık daha yakın olduğumuzu gösteriyor.

İş ve politika arasında karışık bir kitap oldu. Bu da benim hatam. 2013 baskısında işe ağırlık vereceğim.

2013 Baskısına Önsöz

Kitabı 2009’da yazdım. Düşüncelerimin bir kısmı ulusal kampanyalara (Kriz varsa çare de var, Shoppingfest vs…) dönüştü. Bir kısmı çılgın projeler, barış süreci gibi başlıklar altında hayata geçmek üzere.

Arada biz sürekli yeni projeler, fikirler ürettik.

Öte yandan, krizin mahiyeti üzerine o zaman yaptığımız tespit öyle sağlamdı ki, bugün bile hayranlıkla okuyor, şapka çıkartıyorum. Anlı şanlı ekonomistlerin çoğu bu kadar isabetli bir yorum yapamamıştı. O gün yeterince anlaşılamayan tezlerin bugün gelinen noktada anlaşılacağı umuduyla, yeni baskıda daha da sade bir dille tekrar global ekonomik krizi anlatmaya çalıştım.

Buna bağlı olarak dünya ekonomisiyle ilgili orta vadeli beklentilerim hala olumsuz. Kapitalizm bildiğimiz haliyle tıkandı. Çok para var ama iş yok. Çünkü gelir kötü dağılıyor. Üzerine insan hayat uzuyor ve gezegen üzerine yaptığımız baskı artıyor. Güç doğuya kayıyor ama batının araç ve gereçleriyle sistemin devam etmesi mümkün değil. Doğunun da kopyalamak yerine yeni şeyler düşünmesi lazım.

Türkiye krizden az etkilenerek başarılı bir ekonomik performans gösterdi ancak orta gelir tuzağı riski sürüyor. Fasonculukla ve müteahhitlikle zengin ülkeler arasına katılamayacağımız bugün iyice anlaşıldı. Başka şeyler yapmamız lazım. Tasarım, inovasyon, arge ve marka konularının bu kadar çok konuşulması bundan.

O yüzden, ileri dönüşüm kutusundaki fikirlere olan ihtiyaç azalmadı, artıyor.

Additional comments powered by BackType